Deskresearch en Historische asbestgegevens en naslagwerken
Deskresearch
Het vooronderzoek van de asbestinventarisaties (deskresearch) dient grondig te worden uitgevoerd. Wanneer de opdrachtgever de bouwtekeningen niet (meer) heeft, dan vraagt het inventarisatie-bedrijf deze bij de betreffende gemeente op, tenzij het zo’n eenvoudige constructie van een bouwwerk betreft zoals bijvoorbeeld een stal, een schuur of berging dat het beschikken over de bouwtekening niet noodzakelijk is voor het onderzoek.
Het opvragen van bouwtekeningen bij de betreffende gemeente kan soms redelijkerwijs ook niet gevergd worden wanneer er grote spoed is in verband met onderzoek na een calamiteit.
Historische asbestgegevens en naslagwerken
In het verleden resulteerde het niet kunnen bemonsteren van apparaten en objecten tot een onvolledig rapport. In het nieuwe certificatieschema is het mogelijk om asbestgegevens uit het verleden, aanwezige asbest kennis van apparaten en/of objecten en informatie uit naslagwerken te gebruiken in inventarisatierapporten.
Hierdoor is vergaand sloopwerk voor deze apparaten en objecten, ten behoeve van monstername niet altijd meer noodzakelijk. Wel zijn de analysegegevens van de asbesthoudende toepassing, zoals asbestsoort en percentage hierbij een vereiste en moet een risicoklasse indeling in SMA-rt mogelijk zijn.
Indien de gegevens van de apparaten en objecten niet volledig zijn, of totaal ontbreken, resulteert dit in de hoogste risicoklasse 2a.