Asbest en gevaarlijke vezels
Onze onderzoeken zijn momenteel voornamelijk gericht op gevaarlijke vezels zoals asbest en keramische vezels. Asbest komt nog steeds voor in vele toepassingen. Meer dan 3.500 asbest toepassingen zijn bekend en worden bij onze onderzoeken in het veld gevonden.
Asbest vezels herkennen is niet mogelijk met het blote oog. Toepassingen en materialen kunnen op basis van kennis en ervaring wel als asbestverdacht herkend en bestempeld worden. Door middel van microscopie in een laboratorium word vervolgens vastgesteld of het materiaal inderdaad asbest bevat. Een materiaal laten analyseren: klik hier.
Asbest bestaat uit 2 groepen vezels:
- serpentijnen: chrysotiel (wit asbest),
- amfibolen: amosiet (bruin asbest), crocidoliet (blauw asbest), actinoliet (groen asbest), tremoliet (grijs asbest) en anthophylliet (geel asbest).
Vastgoed
Asbest is in het verleden veel toegepast in vastgoed (woningen en gebouwen) en verreweg het meeste in de vorm van asbestcementproducten (70 %). In asbestcement zit meestal de chrysotiel asbestvezel verwerkt, in de volksmond ook wel wit asbest genoemd. Waarbij je kan denken aan asbest aanwezig in golfplaten op daken van schuren, boeiborden, schaamschotten, gevelpanelen, dekvloeren, schoolborden, beplating in zuurkasten, vensterbanken, dorpels, dakleien, riolering, hemelwaterafvoeren, dakbeschot, schoorstenen en dergelijke.
Deze asbestcement producten bestaan uit een combinatie van cement en asbestvezels waarbij er in verhouding meer bindmiddel in de vorm van cement aanwezig is dan asbestvezels, zo geheten hechtgebonden asbest toepassingen. Uit deze hechtgebonden asbest toepassingen komt veelal niet spontaan een asbestvezel vrij in de lucht en dus ontstaat er pas risico door sterke verwering of bewerking door schuren, hakken, breken of stoten. De blootstellingskans is klein te noemen en is door middel van effectieve beheersmaatregelen goed te voorkomen.
In vastgoed komen in mindere mate (20 % van de aangetroffen asbestbronnen) ook niet-hechtgebonden asbest toepassingen voor. Bij niet-hechtgebonden asbest toepassingen zijn er in verhouding veel asbestvezels aanwezig ten opzichte van het bindmiddel. U kunt hierbij denken aan spuitasbest tegen de stalen constructie, asbesthoudend dakbeschot, leidingisolatie, pakkingmateriaal, brandscheidingen, branddeuren, kluisdeuren, koordmateriaal in aansluitingen van kachels of ventilatiekanalen en dergelijke.
De kans dat hier na verloop van tijd spontaan asbest vezels in de lucht vrij komen is vele malen groter doordat het bindmiddel door ouderdom en omgevingsinvloeden (verwering door een combinatie van o.a. ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid) zijn sterkte verliest. Ook het onbewust bewerken van dit soort asbestbronnen brengt al asbest in de lucht.
Een voorbeeld in de praktijk is bijvoorbeeld op een zolder worden er foto's of posters aangebracht op amosiet asbesthoudend dakbeschot (> 60 % asbestvezels aanwezig) ter verfraaiing van de zolder of omdat dit een slaapkamer is. Een ander voorbeeld is werkzaamheden uitgevoerd door kabeltrekkers voor electriciteit of internet waarbij een sparing wordt aangebracht in de niet-hechtgebonden asbesthoudende en brandwerende brandscheiding.
Indien niet-hechtgebonden asbest wordt aangetroffen dient de probleemeigenaar een weloverwogen en onderbouwde beslissing te nemen tussen:
- de kosten van verwijdering
- de kosten voor duurzaam veiligstellen gecombineerd met beheersmaatregelen
- de intensiteit van het gebruik van ruimte en gebouw in het normale gebruiksproces
- de verwachte levensduur van het vastgebouw (asbestverwijdering bij sloop is kostentechnisch voordeliger dan de individuele asbestbron verwijderen).
U als probleemeigenaar heeft asbest niet als core business en zal daarom vaak hulp nodig hebben bij de onderbouwing en het advies bij deze afweging en daar kan Kiwa Compliance u in ondersteunen volgens uw wens en behoefte.
Ook kan men asbest aantreffen in remvoeringen en koppelingsplaten van oude auto’s, bussen en liften, in treinen, schepen, procesinstallaties, gas- en waterleidingbuizen, wegen, ouderwetse plantenbakken en diverse consumentenproducten.
Industrie en Maritiem & Offshore
In de Industrie en Maritiem & Offshore treffen we ook hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen aan. De hierboven genoemde verhouding bindmiddel versus asbestvezels speelt hier dus eender en is het ook hier nodig om weloverwogen en onderbouwd keuzes te maken op het gebied van verwijdering, beheersing en kosten. In verhouding komt er in de Industrie en Maritiem meer niet-hechtgebonden asbest voor dan in vastgoed vanwege het verschil in bedrijfsproces waarbij het benodigd zijn van hoge temperaturen de belangrijkste reden is.
De meest voorkomende niet-hechtgebonden asbest toepassingen in deze sectoren zijn leidingisolatie, isolatie van ketels, koordmateriaal, coatinglaag op Robertson beplating, Linex-beplating, warmtebrug, doorvoer isolatie maar het is ook aanwezig als onderdeel van een installatie of object waarbij je kan denken aan pakkingmateriaal tussen flenzen, koordmateriaal in ovens, vilt / papier in meszekeringe, branddeuren, en dergelijke. In deze sectoren treft men ook hechtgebonden asbest toepassingen aan zoals vonkdovers, golfplaten, dekvloeren, afstandhouders, doorvoer isolatie en dergelijke.
Overige gevaarlijke vezels
Naast asbest is ook van andere vezels aangetoond dat deze carcinogeen kunnen zijn bij blootstelling. Deze zijn:
- keramische vezels
- cristoballiet
- trydimiet
- vezels waaruit gedurende de levensduur elementen kunnen verdampen (door o.a. hoge temperaturen gecombineerd met grote temperatuurswisselingen) zodanig dat deze op asbest of keramische vezels gaan lijken en daarmee de carcinogeniteit ontstaat
Deskundig onderzoek & vervolg
Het eerste dat moet gebeuren indien u een vermoeden van asbest of gevaarlijke vezels heeft is het onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van asbest of keramische vezels (voor meer informatie asbestinventarisatie).
Na een onderzoek op asbest, keramische vezels of ander gevaarlijke vezels kunnen wij u helpen met beheersplannen en -beleid, planvorming voor verwijdering of sloop, ondersteuning bij de aanbestedingsprocedure en project management (toezicht, begeleiding of directievoering tijdens de uitvoering). Alle diensten worden gecombineerd met een internet gebaseerde digitale beheerprogramma (Data services).
Zowel binnen als buiten Europa ondersteunen wij u bij uw asbest of keramische vezel vraagstukken! Dit op en zodanige manier dat uw bedrijfsproces er het minste hinder van ondervind. Zo kunnen wij onderzoeken uitvoeren op schepen tijdens hun reis over de zee waarmee de bedrijfsvoering niet stil hoeft te liggen en kan indien bijvoorbeeld asbestverwijdering nodig is dit ook in de planvorming worden meegenomen voor de uitvoering hiervan.
Onze diensten worden internationaal verleend aan vastgoedeigenaren, woningcorporaties, klanten in de maritieme & offshore-branche en in de industriële sector.